T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / AVCILAR - Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Hedef Belirleme

Hedef Belirleme Neden Önemlidir? 

Hedef belirleme, başarmak istenen bir şey bulma ve bunun için spesifik amaçlar edinme sürecidir. Belirli bir zaman diliminde ulaşılması amaçlanan sonuçlar hedef kavramının tanımı olarak açıklanabilir. Günlük yaşamda hedef belirlemek belli bir yöne ve amaca göre yaşamaya destek olur. Kendiniz için çeşitli hedefler oluşturduğunuzda kişisel yaşamınızda neleri başarmak istediğinize ve bunlar için neler yapmanız gerektiğine dair fikir edinirsiniz. Bu noktada hedef belirleme ve motivasyon kol kola ilerler. Hedefler hem kişisel yaşamda hem profesyonel alanda sizi harekete geçme konusunda motive eder. Bu sayede geleceğiniz üzerinde kontrollü ilerleme kaydedebilirsiniz. Bunun yanı sıra hedefler sayesinde yaşamınızda neyin sizin için önem teşkil ettiğine karar verebilir, anlamlı bir hayat inşa edebilirsiniz.

Hedef Belirleme Teknikleri

Kısa veya uzun vadeli hedef belirleme planı yaparken birtakım ölçütleri dikkate almanız işleri kolaylaştırabilir. Bu sayede gerçekçi ve ölçülebilir amaçlar edinebilirsiniz. Hedef belirlerken şu teknikleri uygulayabilirsiniz:

- Tutkularınıza odaklanın:

Yaşama dair hedef belirlerken ilk olarak size neyin ilham verdiğini ve nelere değer verdiğinizi bilmeniz gerekir. Uzun vadeli planlar yaparken hedefleriniz konusunda tutkulu hissetmek ön koşuldur. Tutkularınızı tetikleyen amaçlara odaklanmak, hedeflerinizin sizin için anlamlı olmasına ve onlara ulaştığınızda gurur duymanıza imkân tanır.

Kişisel hedeflerinizi planlarken dış faktörlere veya başkalarına bağımlı şekilde hareket etmemek oldukça önemli. Bu nedenle her zaman kontrollü hedefler belirmeye özen göstermenizde fayda var. Sizin sorumluluğunuzda olan hedefleri gerçekleştirmeniz mümkün olur ve kolayca motive olmanızı sağlar.

- Geleceğinizi zihninizde imgeleyin:

İdeal geleceğiniz üzerinde imgeleme yapmak, amaç belirlemek için harika bir yöntemdir. Hayatınızın ileride nasıl görünmesini istediğinize dair hayalinizde görsel imgeleme yaparak amaçlarınıza daha kolay odaklanabilirsiniz. Günün belirli bölümlerinde gelecekteki amaçlarınızı planlamak adına zihninizde o anları hayal edebilir, çalışma öncesinde bunları düşünerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. 

Hedef Belirlerken Dikkat Etmeniz Gerekenler 

Kişisel hayatta veya iş yaşamında çeşitli hedefler oluşturmak bu sürecin başlangıç aşamasıdır. Hedef planlamasından sonra ilgili hedeflere ulaşmak apayrı bir çaba gerektirir. Belirlediğiniz hedeflere yönelik çaba göstermek bazen bunaltıcı olsa da kendinize doğru bir yol haritası belirlediğinizde gerekli motivasyonu daha kolay sağlayabilirsiniz. İşte, hedef belirlerken dikkat etmeniz gerekenler:

1) Akıllı hedefler belirleyin:

Hedefleme aşamasında amaçlarınızı SMART tekniğine göre planlayabilirsiniz. Bunun için planlarınızın; net, ölçülebilir, zaman odaklı, ilgili ve ulaşılabilir olmasına dikkat etmenizde fayda var. Tüm bu özellikleri taşıyan hedeflere odaklanmak size başarı yolunda katkı sağlayabilir. SMART tekniği olarak bilinen yönteme göre; S aşamasında net bir plan belirleyebilir, M aşamasında ölçülebilir amaçlar oluşturabilir, A aşamasında ulaşılabilir amaçlar edinebilir, R aşamasında amaçla ilişkili hedeflere odaklanabilir, T aşamasında ise hedeflerin zamana bağlı olmasını sağlayabilirsiniz. Bu tekniğe göre hedef belirleme örnekleri şu şekilde olabilir: 

  • S: Kilo vermeyi hedefleyin.
  • M: Her gün 30 dk egzersiz rutini planlayın.
  • A: 7 kilo vermek için egzersiz planlaması yapın.
  • R: Kilo verdiğinizde neleri giyebileceğinizi inceleyin.
  • T: Üç ay içinde hedefinize ulaşmaya çalışın.

2) Hedeflerinizi somutlaştırın:

Amaçlarınız için hayal kurmanın yanında hedeflerinizi kâğıt üzerinde görselleştirebilir ve somut hâle getirebilirsiniz. Bu sayede hedefleriniz size daha gerçekçi görünür. 

3) Hedeflerinizi görünür hale getirin:

Somut hedeflerinizi her zaman görebileceğiniz bir yere koyarak gün içinde sürekli kendinize hatırlatabilirsiniz. Örneğin, buzdolabı veya banyo aynası amaçlarınızı görünür hâle getirebileceğiniz ideal yerlerdir.

4) Hedeflerinizi parçalara bölün:

Bir amaca ulaşmak için uzun vadeli düşünmek yerine hedeflerinizi küçük parçalara bölmeyi deneyin. Bu sayede onları daha uygulanabilir bir formata dönüştürebilirsiniz. Bir kağıda üçgen çizip ana hedefinizi en üst kısma, ana hedefe ulaşmak için yapmanız gerekenleri ise daha aşağıdaki kısımlara yerleştirerek süreci kolay hâle getirebilirsiniz.

5) Plan dahilinde ilerleyin:

Amaçlarınızı gerçeğe dönüştürmek için uygulamanız gereken adımları tek tek yazabilirsiniz. Hedefleriniz için eylem planı oluşturmak sizi, daha motive hissettirir. Bir eylem sürecini tamamladığınızda üstünü çizebilirsiniz. Böylece, süreç boyunca daha rahat ilerlemeniz mümkün olur.

6) Kendinizi motive edin:

 Amaçlara ulaşma yolculuğunda her zaman kendinizi en üst motivasyon durumunda bulamayabilirsiniz. Zaman zaman yılgın ve bezgin hissetmeniz normaldir. Böyle günlerde eylem planınızı açıp incelemek, sizi harekete geçme konusunda daha istekli hâle getirebilir.

7) Takıntılı olmayın:

Hedeflerinize doğru yol alırken kendinize küçük molalar verebilir ve tükenmişlik hissinden kurtulabilirsiniz. Bu molalar sizin hedefinizden vazgeçmenize engel olur ve büyük resmi görmenize imkân tanır. Planlarınız konusunda kendinize karşı nazik olmayı ve kendinize zaman tanımayı unutmayın.

8) Potansiyel engelleri önceden belirleyin:

Hedefinize giden yolda birçok engelle karşılaşma potansiyeliniz yüksektir. Bu konuda gerçekçi olmaya çalışmak ve olası engellerinizin neler olabileceğini önceden analiz ederek bunları not almak son derece önemlidir. Bu sayede yolculuk sırasında herhangi bir engelle karşılaştığınızda bu durum, sizin için daha az korkutucu olabilir.

9) Hedeflerinizi paylaşın:

Hedeflerinize kendi başınıza ulaşmak yalnız hissetmenize neden olabilir. Bunun yerine amaçlarınızı bir arkadaşınıza veya bir aile üyenize anlatabilirsiniz. Böylece hedeflerinize karşı sorumluluğunuz artar ve amaçlara ilerleme konusunda kendinizi daha istikrarlı kılabilirsiniz.

10) Gerekli durumlarda yeniden düzenleme yapın:

Amaçlarınıza, planladığınız süre dahilinde ulaşamamış olabilirsiniz. Bu durum, gerçekçi olmayan hedefler veya net olmayan planlamalardan kaynaklanabilir. Böyle bir durumda kendinizi yenilmiş hissetmekten yerine, hedeflerinizi yeniden gözden geçirip gerekli düzenlemeleri yapmaya çalışın. Amaçlarınıza ulaşmak için neleri değiştirebileceğinize dair planlar oluşturarak sürece devam edebilirsiniz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.11.2024 - Güncelleme: 04.11.2024 18:30 - Görüntülenme: 256
  Beğen | 0  kişi beğendi