T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / AVCILAR - Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mezun Hakları

Okulumuz Mezunlarının Sahip Olduğu Kanuni Haklar

  1. Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise, Anadolu Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesi ile Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri ve Çok Programlı Liseler´in bu okullarda uygulanan bölümlerinden mezun olanlar, 3795 Sayılı Kanun´a göre TEKNİSYEN ünvanıyla istihdam edilir. 
  2. Anadolu Teknik Lisesi ve Anadolu Meslek Lisesi mezunları, yabancı dille eğitim görmenin avantajlarına sahip olurlar. Anadolu Teknik Lisesi okuyan öğrenciler diğer normal liselerdeki öğrenciler gibi tüm kültür derslerini en iyi şekilde okulda alır. Bunun yanında da meslek bilgisi derslerini alır.
  3. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, yükseköğretim kurumlarına girebilmek için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) katılma hakkına sahiptir.
  4. YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınır. Ortaöğretim bitirme başarı notları en küçüğü ikiyüzelli, en büyüğü beşyüz olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür. Ortaöğretim başarı puanının yüzde onikisi yerleştirme puanı hesaplanırken merkezi sınavdan alınan puana eklenir.
  5. Ortaöğretim kurumlarını birincilikle bitiren adaylar için mevcut kontenjanların yanı sıra Yükseköğretim Kurulu kararıyla ayrı kontenjanlar belirlenebilir.
  6. Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir önlisans programına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara 4. maddeye göre hesaplanan ortaöğretim başarı puanı ve bu puanın Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilecek katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak puan eklenir.
  7. Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır.
  8. Kamu kurum ve kuruluşlarında, branşlarında görev alan mezunları, genel lise mezunlarına göre bir üst dereceyle başlar. 
  9. Öğretim süresi dört yıl olan mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarını bitirenlere 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu´na göre Ustalık Belgesi´nin yetki ve sorumluluklarına sahip İŞ YERİ AÇMA BELGESİ verilir.
  10. Mesleki ve teknik öğretim yapan okullarda eğitim görenler, okul ve işyerlerinde iş eğitimi almış olmaları sebebiyle mesleğe yatkın olurlar ve meslek değiştirmek istemeleri halinde, yeni mesleğe çok kısa zamanda uyum sağlayabilir.
  11. Eğitimleri süresince iş hayatını yakından tanıyacaklarından, kendi işyerlerini kurup çalıştırabilir.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.01.1970 - Güncelleme: 09.11.2024 12:43 - Görüntülenme: 4827
  Beğen | 30  kişi beğendi