İnsanların hedefleri doğrultusunda davranışları başlatan, davranışlara rehberlik eden ve davranışı devam ettiren süreçtir. En kısa tanımıyla "bir şeyleri yapma isteği ya da arzusu" olarak tanımlanır. Öğrenciler motivasyon kelimelerini en çok sınav hazırlık süreçlerinde kullansa da aslında gün içerisinde birçok motivasyon davranışını gerçekleştirdikleri görülmektedir. Susayınca su içmek, acıkınca yemek yeme davranışı birer motivasyon örneğidir.
Motivasyonun dışsal ve içsel olmak üzere iki kaynağı vardır. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz;
1. Dışsal Motivasyon: Aile, arkadaş, sağlık koşulları, teknoloji, çevresel ve toplumsal faktörler kişinin dışsal motivasyon kaynaklarıdır. Bireyin motivasyonunu olumlu yada olumsuz yönde etkileyebilme özelliklerine sahip oldukları için hedefe gidilen süreçte bu kaynakların engellerini ortadan kaldırmak çok önemlidir.
2. İçsel Motivasyon: Bireyin olumlu ve olumsuz düşünceler geliştirerek meydana getirdiği motivasyondur. İçsel motivasyon çok önemlidir çünkü kişinin başarıya ulaşması için en gerekli şey olumlu düşünmek, başaracağına inanmak ve kendine güvenmektir. Bu sebeple hedefe ulaşmak sürecinde en önemli nokta kişinin "içsel motivasyonunu" sağlayabilmesidir.
Kaynak: www.gelisim.edu.tr