Okul aile birliğinin kuruluş amacı, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda okul ile aile arasında bütünleşmeyi geliştirmek, veli ve öğretmenler arasında işbirliği sağlamaktır. Aile Birliği , okul ile aile arasında bütünleşmeyi gerçekleştirmek, veli ve okul arasında iletişimi ve iş birliğini sağlamak, eğitim-öğretimi geliştirici faaliyetleri desteklemek, maddi imkânlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak ve okula maddî katkı sağlamak üzere kurulur. Okul aile birliği okul müdürü, müdür yardımcıları, öğretmenler, öğrenci velilerinden seçilen yönetim kurulu başkan ve üyelerinden oluşur. Öğrencilerin disipline, ders çalışmaya, sorumluluk yüklenmelerine, Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı , topluma yararlı fertler olarak yetişmelerini sağlamaya yardımcı olmak okul aile birliği görevleri arasında sayılabilir.
a) Genel Kurul, (Bütün veliler, okul öğretmen ve idarecileri ile gönüllü üyelerden oluşur.)
b) Yönetim Kurulu, (Genel kurulca seçilen üyelerden oluşur.)
c) Denetleme Kurulu, (genel kurulca seçilen üyelerden oluşur.)
Her eğitim yılının başında tüm velilere 15 gün önceden gündem maddeleri belirtilerek duyurulmak suretiyle gerçekleşen Olağan Genel Kurul toplantılarında gönüllü olan veli adaylardan talip olanlar arasından açık oylamayla seçim yapılmak suretiyle seçilir.
Olağan Genel Kurula katılan ve aday olan gönüllü veliler arasından seçilir.
Okul Aile Birliği yönetim kurulu gündemi belli olmak üzere ayda bir, denetleme kurulu 6 ayda bir olmak üzere yılda en az iki defa ve lüzum üzerine toplanır.
Okul Aile Birliği, Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinden oluşur. Yönetim Kurulu 7 asil, 6 yedek üyeden, Bunlar okul müdürü, müdür yardımcısı, öğretmenler arasından seçilen bir asil bir yedek üye ve veliler arasından seçilen 4 asil 4 yedek üyeden oluşur. Denetleme Kurulu ise 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Bunların 2'si velilerden 1'i öğretmenler kurulu arasından seçilir.
Bir üye birden fazla birlik yönetiminde görev alamaz. Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yüz kızartıcı veya şeref hasiyet kırıcı suçlarla resmi ihale ve alım-satımlara fesat karıştıranlar, kamu haklarından yoksun bırakılanlar seçilemez.
Okul Aile Birliği Kurulu'nda yer almayan üyeler birliğin ortak kararıyla "Gönüllü Üye" seçilirler. Gönüllü üyeler, arzu ettikleri durumda katılımlarını önceden Okul Aile Birliği Başkanına bildirmek suretiyle toplantılara katılabilirler.
Yönetim Kurulu üyesinin istifası veya öğrencisinin bir başka okula nakil gitmesi durumunda üyelik, 3 defa özürsüz toplantıya katılmaması halinde düşer. Yerine en çok oyu alan yedek üye seçilir.
a) Okulun amaç ve eğitim ilkeleriyle eğitim faaliyetleri hakkında anne ve babaları aydınlatmak,
b) Okulun programı, eğitimle ilgili yönetmelikleri konusunda öğrenci velilerini aydınlatmak,
c) Öğrencilerin sorumluluk yüklenmelerine, dürüst nazik, saygılı, başarılı ve düzenli olmalarına katkıda bulunmak üzere aile ile işbirliği yapmak; öğrencilerin başarılarını toplu şekilde ana ve babalarına göstermek için imkânlar hazırlanmak,
d) Çocukların başarılarının artırılması için ana ve babalarla işbirliği yapmak,
e) Öğrencilerin zamanında ve düzenli olarak okula devamlarının sağlanmasında veliler ve okul müdürlüğü ile işbirliği yapmak.
f) Yönetim Kurulu çalışmaları sırasında karşılaşan güçlüklerin giderilmesi konusunda okul müdürlüğü, veliler ve ana-babalarla işbirliği yapar.
g) Yönetim Kurulu yaptığı iş ve işlemlerden dolayı genel ve diğer yetkili mercilere karşı sorumludur.
h) Okulun kantin, açık alan, salon ve benzeri yerleri işletmek veya kiraya vermek.
Genel kurul toplantısından sonra 2 hafta içinde toplanarak aralarında görev dağılımı yapar.
Başkan: Veli üyelerden olur en fazla 4 dönem yapabilir.
Başkan Yardımcısı: Bütün üyelerden olabilir.
Muhasip: Bütün üyelerden olabilir.
Sekreter: Bütün üyelerden olabilir.
3 Üye: Bütün üyelerden olabilir.