İSTANBUL / AVCILAR - Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Moda Tasarım Teknolojileri Alanı
Moda Tasarım Teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle giyim üretim teknolojisi sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Moda Tasarım Teknolojileri Alanı´nda
Anadolu Meslek Programı öğrencilerine; GİYSİ KALIP TASARIMI VE ÜRETİMİ dalında öğretim yapılmaktadır.
Modelist
Modelist, giysilere ait kalıp, kalıba uygun şablon, serileme ve pastal planı hazırlama, örnek dikiminin yapılmasını sağlama, iş geliştirmeye yönelik önerilerde bulunma bilgi ve becerisine sahip meslek elemanıdır.
Öğrencilerde Aranan Özellikler
İş ahlakına sahip olması
Görme ve işitme duyu organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesi
El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmesi
Titiz olması
Bedenen ve ruhen sağlıklı olması
Göz ve ellerini uyumlu bir şekilde kullanabilmesi
Bulunan Atölyeler
Çizim atölyesi
Uygulama atölyesi
Kalıp atölyesi
Bilgisayarlı kalıp atölyesi
Çerçeve Öğretim Programı
Moda Tasarım Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'yla öğrencilere, alan ve dallarla ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra yeniliğe ve değişime uyum sağlayabilen, çevresindeki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen, hedeflerini belirleyip bunlara ulaşmak için girişimlerde bulunabilen, yaratıcı, eleştiriye açık ve mesleki yeterliklere sahip bireyler yetiştirilmesi hedeflenmiştir.
9. sınıfta, alana ait temel mesleki becerileri kapsayan ortak dersler yer alır.
10 ve 11. sınıflarda ise dala ait mesleki becerileri kapsayan meslek dersleri yer alır.
12. sınıfta Anadolu Teknik Programında akademik destek dersleri, Anadolu Meslek Programında ise İşletmelerde Meslek Eğitimi ve seçmeli meslek dersleri uygulanır.
Belgelendirme
Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren Diploma ve İş Yeri Açma Belgesiyle birlikte seçmeli meslek dersleriyle ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika verilmektedir.
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass Sertifika (Diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge) düzenlenir.
Mezunların Eğitim ve Kariyer İmkanları
Moda Tasarımı Teknololeri Alanı'nda çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki tekstil üretim işletmelerinde;
Model hazırlama
Kalıp hazırlama
Üretim
Pazarlama
Kalite kontrol
Ayrıca;
12. sınıfta İşletmede Meslek Eğitimi (İME) gören öğrenciler, staj yaptıkları iş yerlerine kalıcı olarak istihdam edilebilir
Alan mezunları, mezun olduklarında işyeri açma belgesi alır